Vienkārši pieci priekšlikumi par veselīgu dzīvi Jaunajā gadā

Anonīms saglabāja, Pr, 01/02/2012 - 18:07

Ārstu biedrības priekšsēdētājs Pēteris Apinis norūpējies gan par izglītību, gan par veselību, gan par ekoloģiju! Ieklausīsimies viņa vēlējumos:

Vienkārši pieci priekšlikumi par veselīgu dzīvi Jaunajā gadā. Autors: Pēteris Apinis

Pirmais vēlējums Jaunajā gadā ir – mācīsimies! Sūtīsim savus bērnus un mazbērnus Augstās skolās!

2011. gadā noslēgtais pētījums liecina, ka uz Zemeslodes kopumā un katrā valstī atsevišķi cilvēks ar augstāko izglītību dzīvo 6 līdz 12 gadus ilgāku mūžu nekā cilvēks bez izglītības. Galvenokārt jau tālab, ka mazāk smēķē, vairāk kustas (fiziski un garīgi), veselīgāk ēd (nereti ne tikai veselīgāk, bet vienlaikus lētāk), ir imūnāks pret krāšņām saldumu, "fastfood", saldinātu un alkoholisku dzērienu, majonēzes, kečupa un citām reklāmām. Un vēl - izglītotais savlaicīgi vēršas pie ārsta.

Otrais vēlējums Jaunajā gadā ir - kļūsim turīgāki katrs par sevi, tad turīgāka būs valsts kopumā! 2011. gada Pasaules Veselības organizācijas konference par sociālu determinanci uzrādīja, ka turīgs cilvēks jebkurā pasaules valstī dzīvo ilgāku un kvalitatīvāku mūžu nekā mazturīgais. Nav svarīgāka valsts uzdevuma kā dzīves ilguma pagarināšana un dzīves kvalitātes uzlabošana. Arī savas personiskās turības galvenais uzdevums ir - nodrošināt sev un saviem bērniem (un vecākiem) veselīgu, kā arī fiziski un garīgi aktīvu dzīvi.

Trešais vēlējums ir - mīlēsim savu zemi, savu valsti un savu tautu! Jo tikai tad, ja katrs mēs to mīlēsim, šī valsts mīlēs mūs. Jo patiesībā jau valsts ir tās pilsoņi, es un Tu. Mēs vēlamies sagaidīt, lai šī valsts izdala vairāk līdzekļus veselības aprūpei, lai būtu labāka veselības pakalpojumu pieejamība ne tikai Rīgā, bet arī laukos. Turot rūpi par savu valsti mēs turēsim rūpi arī par savu veselību. Tas nenozīmē, ka 2012. gadā mēs neprasīsim no valdības lielāku daļu no budžeta novirzīt veselības aprūpei un izglītībai, nevis birokrātijas attīstībai un banku atbalstam. Patiesībā turēt rūpi par savu valsti nozīmē būt laipnākiem un labsirdīgākiem vienam pret otru un mazāk rakstīt rupjības un glupības interneta komentāros.

Ceturtais vēlējums - nepiemēslosim savu planētu! Katrs veļas pulvera grams, katra tualetes tīrīšanas līdzekļa lāse, ko Jūs neizlietojiet, katra reize, kad Jūs nepiemirstat izslēgt apgaismojumu un apsildi, ir nepieciešama mūsu planētai vai vienkārši mūsu dzīvei.

Un tad nu piektais - pavisam vienkārši: pārtrauksim smēķēt un nepieļausim, lai smēķē mūsu bērni!

Alkoholu lietosim mazāk vai nemaz. Katru nedēļu 5 reizes trenēsimies vismaz līdz sviedriem (bet ja to nespējam - uzkāpsim pa trepēm un nelietosim liftu). Vismaz reizi nedēļā palūkosimies Latvijas dabā un baudīsim tīru meža gaisu. Lietosim mazāk sāli un cukuru, nekad neēdīsim produktus ar transtaukskābēm. Un aiziesim pie ārsta ne tikai ar sūdzībām, bet arī profilaktiskos nolūkos - izmērīt asinsspiedienu, noteikt holesterīnu, veikt kaut vai tādas savas dzīves nodrošināšanas jomas kā dzemdes kakla un krūts dziedzeru apskati.

Pēteris Apinis, Latvijas Ārstu biedrības prezidents (02. janvāris 2012)

Raksts izlasāms arī:

http://www.delfi.lv/news/comment/comment/peteris-apinis-vienkarsi-pieci-priekslikumi-par-veseligu-dzivi-jaunaja-gada.d?id=42022646

0 comments

Pievienot jaunu komentāru

Šī lauka saturs tiks saglabāts privāts un nebūs pieejams publiski.
  • Mājas lapu adreses un e-pasta adreses automātiski tiek pārveidotas par saitēm.
  • Atļautie HTML tagi: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <img>
  • Rindas un rindkopas tiek pārnestas uz jaunu rindu automātiski.
  • Image links with 'rel="lightbox"' in the <a> tag will appear in a Lightbox when clicked on.

Vairāk par formatēšanas iespējām

CAPTCHA
Lai novērstu SPAM nejaucības
Image CAPTCHA
Ievadiet attēlā redzamos simbolus.