Bankas aizdod nerezidentiem

Anonīms saglabāja, Tr, 08/29/2012 - 14:27

Kam bankas aizdod naudu Latvijā? Tā varētu pajautāt lasot rakstu, kurā Finanšu kapitāla tirgus komisijas pārstāve atzīst, ka, piemēram, jūlijā no visiem banku aizdotajiem 125, 7 miljoniem latu, tieši puse naudas (62, 4 miljoni) aizdota nerezidentiem. Diez vai kādam būtu žēl banku gada peļņas (90 miljoni), ja vien aizdevumi reāli būtu virzīti Latvijas ekonomiskai izaugsmei. Interesanti būtu zināt visa gada griezumā: cik no aizdotās naudas ir saņēmuši nerezidenti un cik rezidenti. Par to bezkaislīgā statistika, ko Atjaunotnē pārpublicējam no raksta portālā "Delfi", - klusē.

Latvijas banku sektors šogad nopelnījis 90 miljonus latu; kredītos izsniedzis nepilnu miljardu latu

Latvijas banku sektors septiņos mēnešos nopelnījis 90 miljonus latu, bet kredītos no jauna izsniegti 996,6 miljoni latu, portālu "Delfi" informēja Finanšu kapitāla tirgus komisijas (FKTK) preses pārstāve Agnese Līcīte.

Kredītos no jauna septiņos mēnešos izsniegts par 47,3% vairāk, nekā šajā laikā pērn. Jūlijā no jauna izsniegti 125,7 miljonu latu kredīti, no tiem 34,8 miljoni latu izsniegti Latvijas uzņēmumu attīstībai, 10,6 miljoni latu - Latvijas finanšu institūcijām, 17,6 miljoni latu - rezidentu mājsaimniecībām, savukārt 62,4 miljoni latu - nerezidentiem.

Uzņēmumu segmentā jūlijā visvairāk jaunos kredītos izsniegts lauksaimniecības nozarei - 6 miljoni latu, tirdzniecības nozarei - 4,5 miljoni latu, enerģētikai - 4,4 miljoni latu, apstrādes rūpniecībai - 4,3 miljoni latu, kā arī transporta un uzglabāšanas nozarei, kam izsniegti 3,9 miljoni latu. Savukārt mājsaimniecību segmentā 75% no jaunizsniegtajiem kredītiem jūlijā veidoja kredīti mājokļa iegādei, rekonstrukcijai, vai remontam, kam piešķirti 13,2 miljoni latu.

FKTK norāda, ka ar peļņu šogad darbojās 14 Latvijas bankas un piecas ārvalstu banku filiāles, kuru tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos veido 90,8% un banku sektora peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļiem līdz jūlija beigām sasniedza 163 miljonus latu, kas ir gandrīz par ceturtdaļu vairāk nekā šajā laikā pirms gada.

Tāpat septiņos mēnešos banku sektora likviditāte saglabājās augsta un likviditātes rādītājs jūlija beigās bija 59,2%. Arī banku sektora kapitāla pietiekamības rādītājs saglabājās augstā līmenī un jūlija beigās bija 17,4%. Kopš 2012.gada sākuma 10 bankas palielinājušas kapitālu kopumā par 64,75 miljoniem latu.

FKTK informē, ka jūlijā banku piesaistīto noguldījumu atlikums palika nemainīgs. Rezidentu noguldījumu atlikums nedaudz samazinājās par 0,3% jeb 17,2 miljoni latu, bet nerezidentu noguldījumu atlikums nedaudz pieauga - par 0.3% jeb 17,9 miljoniem latu. Jūlijā turpināja palielināties pieprasījumu noguldījumu daļa kopējā noguldījumu struktūrā sasniedzot 69,2% jūnija beigās 67,7%.

Jūlijā banku sektora kopējā kredītportfeļa apmērs pieauga par 0,2%.

FKTK atklāj, ka ilgāk par 90 dienām kavēto kredītu īpatsvars banku sektora kopējā kredītportfelī jūlija beigās sasniedza 12,4% un šādu kredītu īpatsvars rezidentu mājsaimniecību kredītportfelī sasniedza 16,1%, savukārt rezidentu korporatīvo klientu kredītportfelī - 11,2%.

Kopējais kavēto kredītu īpatsvars banku sektora kredītportfelī jūlija beigās sasniedza 19,9%.

Banku izveidoto uzkrājumu nedrošajiem kredītiem atlikums jūlija beigās sasniedza 1,06 miljardus latu jeb 8,9% no banku kopējā kredītportfeļa.

Raksts pārpublicēts no: www.DELFI.lv 29. augustā 2012

0 comments

Pievienot jaunu komentāru

Šī lauka saturs tiks saglabāts privāts un nebūs pieejams publiski.
  • Mājas lapu adreses un e-pasta adreses automātiski tiek pārveidotas par saitēm.
  • Atļautie HTML tagi: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <img>
  • Rindas un rindkopas tiek pārnestas uz jaunu rindu automātiski.
  • Image links with 'rel="lightbox"' in the <a> tag will appear in a Lightbox when clicked on.

Vairāk par formatēšanas iespējām

CAPTCHA
Lai novērstu SPAM nejaucības
Image CAPTCHA
Ievadiet attēlā redzamos simbolus.