Februāris 2014

Kas notiek Ukrainā?

Anonīms saglabāja, Sv, 02/23/2014 - 22:06

Kijevā beigusies 2 mēnešus ilgā konfrontācija starp protestētājiem un milzīgu varu un bagātību sagrābušo prezidentu Janukoviču. Ap 100 cilvēku zaudējuši dzīvības. Valstī – sēras. Uzvarētāji nu var apskatīt prezidenta greznos apartamentus, kas krasi kontrastē ar valsts vienkāršo iedzīvotāju nabadzību. Pēc nacionāļu uzvaras Kijevā, dienvidu un austrumu apgabali tomēr taisās atdalīties un aicināt Krievijas spēkus palīgā. Kā nosargāt Ukrainas suverenitāti un teritoriālo veselumu? Kas īstenībā valda Ukrainā? Izrādās, līdztekus Krievijas, Eiropas Savienības un ASV interesēm, ir vēl Ukrainas oligarhi, kuru lomu nevar novērtēt par zemu visos iepriekšējos un arī turpmākajos politiskajos procesos. Kā citviet pasaulē, arī Ukrainas politikā lielu lomu spēlē nauda. Vai tautai pietiks spēka un prāta veidot savu valsti pašiem? Tas nozīmē: izvairīties no valsts sašķelšanās, pilsoņu kara, vietējo oligarhu un arī globālā kapitāla varas.

„Ukrainā valda oligarhi” – konstatē Latvijas žurnālisti.

Elektroenerģija - dārgāka!

Anonīms saglabāja, Sv, 02/09/2014 - 01:57

Apšaubīt lēmumu ar aprīli atvērt elektroenerģijas brīvo tirgu Latvijā sākusi pat ministru prezidente Laimdota Straujuma! Pašlaik normatīvi paredz, ka no 1.aprīļa Latvijas mājsaimniecībām elektroenerģija būs jāpērk brīvajā tirgū. Elektrības cena atsevišķām mājsaimniecībām pieaugs pat par 40%. Īstenībā piedāvājumus pārdot elektrību līdz šim izteikušas tikai divas kompānijas: "Latvenergo" un "Baltcom TV". Savukārt AS «Dzintars» valdes priekšsēdētājs Iļja Gerčikovs uzskata, ka brīvais elektroenerģijas tirgus Latvijā nav iespējams. Viņaprāt, Ekonomikas ministrija (EM) prasmīgi apmulsina cilvēkus, sajaucot kopā pilnīgi dažādus jautājumus - jaunos palielinātos tarifus ar brīvā tirgus jēdzienu. Turklāt monopolists elektrības piegādāšanā Latvijā ir AS "Sadales tīkls", kura noteiktais pakalpojuma tarifs izsauc diskusijas.

Kā nosargāt Latvijas zemi?

Anonīms saglabāja, Sv, 02/09/2014 - 00:32

Strīdos par likuma projektu, kas šķietami kavēs ārzemniekiem Latvijā pirkt lauksaimniecībā izmantojamu zemi – pēc 1. maija, bet faktiski to tikai veicinās, pamazām izkristalizējas jauns pavērsiens. Arvien biežāk atskan balsis, ka jārīkojas tāpat kā Lietuvā. Tur iespējams būs referendums, kurā tiks pieprasīts vispār aizliegt ārzemniekiem iegādāties Lietuvas zemi. Arī Latvijā portālā "Mana balss" tiek vākti paraksti līdzīgai iniciatīvai.

Pārdot zemi kaimiņu Pēterim vai dānim Hansam? Autore: Līga Caune