Janvāris 2014

Vai vēlēsim Saeimu atklāti?

Anonīms saglabāja, Ce, 01/30/2014 - 17:45

Pēdējā laikā publiskajā telpā notiek diskusijas par iespējamām izmaiņām valsts pamatdokumentos. Ir bijusi iniciatīva papildināt Latvijas Satversmi ar preambulu, kā arī ierosinājums pārskatīt Saeimas, Ministru prezidenta un Valsts prezidenta institūciju varas samēru, faktiski, pārdalot daļu likumdevējvaras resursu par labu izpildvarai un prezidentam. No ierindas pilsoņa viedokļa raugoties, diskusijas kā tādas būtu vērtējamas pozitīvi, jo nekas pasaulē nestāv uz vietas, valstij un sabiedrībai ir jāattīstās. Ja nepieciešams, jāveic arī konstitucionālas izmaiņas. Tomēr nevar nepamanīt, ka gandrīz visas līdzīga rakstura iniciatīvas nāk nevis no pašas sabiedrības, bet gan no politiskās elites un tai pietuvināto aprindu puses. Uzņēmējs Guntars Viziņš izvirza ideju par atklātām Saeimas vēlēšanām. Ceļš uz šo mērķi tehniski saistīts ar balsošanu internetā un elektroniskā paraksta ieviešanas problēmu.

Pārvaldīsim valsti atbildīgi - vēlēsim Saeimu atklāti! Autors: Guntars Viziņš

Jānim Stradiņam - 80

Anonīms saglabāja, Pk, 01/10/2014 - 18:39

Latviešu zinātnieks akadēmiķis Jānis Stradiņš arī pēc savas 80 gadu jubilejas turpina aktīvi darboties, izdod grāmatas, spriež par globālo politiku un mūsu tautas likteni. Labi pārzinot Latvijas vēsturi akadēmiķis izsaka vērtīgas atziņas par Latvijas un Eiropas nākotni un iespējamiem riskiem. Arī portāla Atjaunotne veidotāji apsveic jubilāru un novēl panākumiem bagātu Jauno gadu izcilajam latviešu zinātniekam un Atmodas gadu varonim! Piedāvājam portāla lasītājiem intervijas fragmentu ar Jāni Stradiņu.

Intervija ar Jāni Stradiņu. Intervētājs: Egīls Zirnis

Kam piederēs zeme Latvijā?

Anonīms saglabāja, Ot, 01/07/2014 - 01:30

Gan jaunās ministru prezidenta amata kandidātes Laimdotas Straujumas, gan citu lauksaimniecības speciālistu publikācijās atskan arvien lielākas bažas par zemes iztirgošanas pieaugošajiem tempiem Latvijā. Piedāvājam par šo tematu Armanda Krauzes rakstu. Līdzīgi kā meži, arī zeme ir Latvijas pamatresurss.

Zemes iztirgošanas sāpīgais jautājums. Autors: Armands Krauze - Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētāja vietnieks ES jautājumos

"Prātiņš manim zirgu pirkt, Prātiņš ņemt līgaviņu, Tā prātiņa man nebija, Tēva zemi paturēt." Šādu nožēlu pauž no Lielvārdes apriņķa nākusī tautasdziesma, kuru glabā mūsu kultūras lepnums – Dainu skapis. Šobrīd tieši Vidzeme lepojas ar vislielākajām lauksaimniecības zemes platībām, taču situācija Latvijā rāda, ka pašu tīrumi no latviešu rokām izslīd kā smiltis starp pirkstiem. Tautasdziesmas rindas, kā paredzot nākotni, atspoguļo valstī notiekošo zemes iztirgošanu ārvalstu personām, skandināviem, amerikāņiem u.c., kuri nu kļuvuši par lielākajiem zemes īpašniekiem.

Neapmierinātība ar Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanu

Anonīms saglabāja, Ce, 01/02/2014 - 18:56

Sabiedrībā vērojama pieaugoša neapmierinātība ar gauso Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas gaitu. Pagaidām nav apsūdzēto, nav arī secinājumu par sistēmiskām izmaiņām. Skarbus vārdus par traģēdijas izmeklēšanu Jaungada uzrunā teica valsts prezidents Andris Bērziņš. Traģēdiju pieminēja arī demisionējušais ministru prezidents Valdis Dombrovskis Vecgada vakarā. Diemžēl neviens no ministru prezidenta amata kandidātiem nav piedāvājis savu redzējumu – kas būtu jāmaina, lai līdzīgas nelaimes neatkārotos. Izņemot Rīgas Domes vadību, šķiet visi sabiedrībā saprot, ka notikums nav nejaušība. Dziļākie cēloņi tam ir visatļautības un alkatības gaisotne sabiedrībā, īpaši politiskajā elitē un ierēdniecībā, lielo firmu, banku un tirdzniecības tīklu lobēšana, nepietiekama kontrole, turklāt ne tikai pār būvniecību. Bezatbildības pieaugums, demogrāfiskā, ekonomiskā un politiskā krīze – vai tās nav naudas kulta un morālā relatīvisma ideoloģijas ietekmes sekas? Par visu to – emocionāla publikācija, ko piedāvājam izlasīt.

Tēva vēstule Zolitūdes traģēdijā bojā gājušā dēla piemiņai. Autors: Imants Burvis.