Janvāris 2013

QUO VADIS izglītības reforma?

Anonīms saglabāja, Se, 01/12/2013 - 00:25

Piedāvājam ieskatu izglītības reformu problemātikā, kas pēdējā laikā sabiedrībā izsauc kontroversālus viedokļus. Rakstā analizēti iespējamie izglītības reformu scenāriji, to riski, kā arī pausta ideja par nepieciešamību pedagogiem pašiem veidot savu reformu plānu. Šim nolūkam izveidots jauns portāls "Alternatīvā izglītības reforma".

Divi ceļi izglītības reformās Autors: Andrejs Mūrnieks, LU vadībzinātņu doktors

Jaunā gada sākums ir labvēlīgs laiks jaunām iecerēm un attiecību atjaunošanai. Tas īpaši attiecas uz ieilgušajām diskusijām par izglītības reformu. Īstenībā tikai tagad reformu būtu loģiski sākt, jo nesen Saeima apstiprināja Nacionālo attīstības plānu (NAP). Tātad izglītības reformas jāplāno – ņemot vērā Nacionālajā attīstības plānā noteiktos virzienus. Galvenais saprast – kādu vēlamies mūsu valsts virzību. Ir iespējami divi ceļi jeb scenāriji.

Dievmāte Rietumu un Austrumu baznīcu izpratnē

Anonīms saglabāja, Pk, 01/11/2013 - 23:09

Piedāvājam portāla "Atjaunotne" lasītājiem Elizabetes Taivānes pētījumu par Dievmātes parādīšanos, kas dažādu konfesiju pārstāvjos izsaukušas neviennozīmīgu reakciju, un tās interpretācijām Rietumu un arī Austrumu baznīcu teoloģiskajās tradīcijās. Pateicamies par autores doto  iespēju rakstu latviešu valodā pirmpublicēt portālā!

Dievmātes parādīšanās kristīgajos Rietumos: fenomenoloģiskā eksplikācija. Autore: Dr. theol. Elizabete Taivāne

Neoliberālisms un Latvijas ekonomika

Anonīms saglabāja, Pk, 01/11/2013 - 22:22

Nesen ievēlatais Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidents Ojārs Spārītis izteicis skarbu kritiku neoliberālisma ideoloģijai un politikai.

Ojārs Spārītis: neoliberālisma ekonomika sagrāvusi Latvijas zinātnes ražošanas bāzi!

Spārīti skumdina, ka valsts ir pilnībā zaudējusi kontroli pār ražošanu, pār zinātniskās izpētes centriem un to ražotnēm, kas varētu valstij dot produktu ar pievienoto vērtību. Fragmentējoties zinātnes struktūrai, dzīvotspējīgi ir izrādījušies tikai spēcīgākie asni.