Jūnijs 2011

Folklora un kristietība

Anonīms saglabāja, Tr, 06/22/2011 - 23:51

Folklora un kristietība

Klāt ir Jāņi ar tradicionālo līgošanu un arī ar strīdiem – kurā dienā būtu pareizi tos svinēt, pēc kādām tradīcijām utt. Jāņa Kristītāja svētku dienā vai astronomisko saulgriežu vakarā? Kuras paražas atzīstamas par īsteni latviskām? Vai Jāņu svētkiem piedien pārmērības uzdzīvē? Vai svinot Jāņu svētkus kristietis nekalpo elkiem? Lauku vidē par laimi gan kristīgā kultūra, gan tautiskās paražas un dziesmas ir vienlīdz labi sadzīvojušas kopā. Par to savās pārdomās dalās sabiedriskais darbinieks un aktieris Aleksandrs Zeimuls-Priževoits no Latgales – gan citā, ne Jāņu, kontekstā – domājot par Dziesmu svētku tradīcijas tautiskajām un kristīgajām saknēm.

Jebkurā gadījumā – priecīgus, sirsnīgus un svētīgus visiem atjaunotne.lv lasītājiem un veidotājiem Jāņu svētkus!

Aleksandrs Zeimuls-Priževoits: Folklora un kristietība Dziesmu svētkos!

KO DARĪT?

Anonīms saglabāja, Tr, 06/08/2011 - 20:27

 Latvijas vēsturē pirmo reizi Prezidents atlaiž Saeimu! Viens no argumentiem lēmumam par Saeimas atlaišanu Valda Zatlera runā bija “demokrātijas privatizācija”. Daudzi to saista ar ekonomiskās un politiskās varas saaugšanas tendenci, kas Latvijā sākās jau pirms 20 gadiem. Zīmīgi, ka vārdā pagaidām nosaukti tikai 3 oligarhi. Bet vai tiešām Latvijā viņu ir tik maz? Un vai uz Latvijas politiku neizdara spiedienu netieši arī daudz turīgāki un varenāki cilvēki no ārvalstīm. Vai vispār ir valstis bez „oligarhisma”? Protams, to var saukt arī citādi – par lobismu. Bet vai tas daudz maina būtību? Mūziku pasūta tie, kuri par to maksā. Daudzi sabiedrība mēdz ciniski atzīt, ka nauda ir mūsdienu cilvēka vienīgais dievs. Var jau simboliski rīkot oligarhu bēres un cīnīties ar oligarhu katram pašam sevī. Tomēr šai parādībai var meklēt arī dziļākus cēloņus. Viens no tādiem – brīvā tirgus kapitālisma un demokrātijas pretruna. Iespējams, tā nav neatrisināma. Taču patlaban tās risināšanā Latvija ir nonākusi strupceļā.

Andrejs Mūrnieks, Dr. sc. adm. Vai sācies karš ar „oligarhismu”?  

Pedagogi mudina V. Zatleru sākt tautas kustību!

Anonīms saglabāja, Se, 06/04/2011 - 01:44

Latvijas pedagogu pārstāvji par V. Zatlera lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu

Biedrības „Latvijas Pedagogu dome” (LPD) valde uzskata, ka „V. Zatlera lēmums ir jāskata plašākā sabiedrības atjaunotnes kontekstā: lēmums atlaist Saeimu un rīkot visai dārgus referendumus nevar būt pašmērķis, ja neseko citi soļi, kas sakārtotu valsti, attiecības starp likumdevēju, tiesu un izpildvaru, eliti un sabiedrību, ekonomiku, politiku un morāli.” Ja mērķis ir Latvijas fundamentāla atdzimšana, tad V. Zatlera iniciatīva ir apsveicama. LPD valdes vēstule ar atbalstu Latvijas atjaunotnei nogādāta Valsts prezidentam.

Problēmas mācību literatūras jomā

Anonīms saglabāja, Se, 06/04/2011 - 01:30

Andrejs Mūrnieks Dr. sc. adm. Kāpēc mācību grāmatās tik daudz kļūdu?

Raksta autors piedāvā savu viedokli par situāciju, kas radusies mācību literatūras jomā, kā arī diskutē par iemesliem, kas noveduši pie konflikta starp Izglītības un zinātnes ministriju un tradicionālo Latvijas kristīgo konfesiju vadītājiem sakarā ar diskutablo 9. klases mācību grāmatu Sociālajās zinībās. Pēc autora domām "mācību grāmatas nedrīkst būt autoru brīvas fantāzijas produkts, kā tas būtu daiļliteratūras gadījumā, bet tām jāatspoguļo sabiedrības vērtību sistēma".

Mammas piens - ģimene

Anonīms saglabāja, Se, 06/04/2011 - 00:29

Kā aizsargāt ģimeni?

Par šo jautājumu raksta žurnālists Sandris Točs laikrakstā "Diena" un arī Ieva Lejnasare nelielā replikā par ģimenes būtību. Problēma aktualizējusies sakarā ar diviem notikumiem. Pamatskolas sociālo zinību 9. klases mācību grāmatā atrodams teksta fragments, kas skaidro homoseksulitāti no tās atbalstītāju viedokļa. Tas izraisījis tradicionālo konfesiju, vecāku un dažu Saeimas deputātu nosodījumu. Otrs notikums, kas šo jautājumu saasinājis, ir homoskesuālo partnerattiecību legalizācijas priekšlikums, kas satur izmaiņas 24 likumos un tiek piedāvāts Saeimas un sabiedrības apspriešanai.  Savu slēdzienu par partnerattiecību legalizāciju devusi Juristu biedrība (sk. Juristu biedrības vēstuli), šo priekšlikumu kritizējis arī Valsts prezidents Valdis Zatlers. Diemžēl izglītības ministrs mācību literatūras jomā problēmas nesaskata. Piedāvājam iepazīties ar vairākām reakcijām, kas publiskajā telpā sekojušas. Seksuālo minoritāšu jautājumā polārie viedokļi mēdz izskanēt ļoti asi. Priecē, ka vairāki žurnālisti, juristi un vecāki par to var diskutēt arī mierīgi un argumentēti. Mācīsimies no viņiem un ievērosim diskusiju kultūru arī šajā jautājumā.